27 Mart 2005 Pazar

Türklerin AB üyeliğinden Beklentileri Yüksek

.
Guncel Haber, Mart 2005
.
Türkiye vatandaşlarının yaklaşık üçte ikisi, ülkelerinin gelecekte AB üyesi olmasından yanayken, sadece %12'si üyeliğin kötü bir şey olacağını düşünüyor. Türk halkı aynı zamanda AB'den ekonomik refah ve işsizlikle mücadelede olumlu bir rol oynamasını bekliyor ancak öte yandan AB ile ilgili çok az bilgiye sahip. Bunlar, bugün Ankara'da yayımlanan ve Türkiye'de ulusal düzeyde gerçekleştirilen ilk Eurobarometre araştırmasının ortaya koyduğu sonuçlardan bazıları. Eurobarometre araştırması, 2 Ekim-8 Kasım 2004 tarihleri arasında, 30 ülkede, yaklaşık 25 bin kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi. Anket soruları 44 dile çevrildi. AB üyesi ülkeler ve aday ülkelerle birlikte, ilk kez Türkiye ile ilgili bir ulusal rapor da hazırlandı.

Raporun sunumu sırasında, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Kretschmer şunları söyledi: 'Eurobarometre'nin bu ilk Türkiye ulusal raporu, AB ile Türkiye'nin halkları arasında diyalogu güçlendirmeyi amaçladıkları ve Türkiye'nin üyeliği için her iki tarafta da gerçekçi beklentiler yaratmaya çalıştıkları bir sırada, doğru bir zamanlamayla geldi. Tüm kamuoyu araştırmalarına ihtiyatla yaklaşmak gerekse de, Eurobarometre araştırması ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. AB hakkında bilgi eksikliği şaşırtıcı olmamakla birlikte, Türklerin kendilerini 'Avrupalılık'la özdeşleştirme düzeyinin görece düşük olması biraz şaşırtıcı.'

Avrupa Komisyonu, 30 yılı aşkın bir zamandan bu yana, Avrupa ülkelerindeki halkların sosyal ve politik yaklaşımları ile tutumlarını izliyor. Eurobarometre araştırmalarının bazı soruları 1973'ten beri tekrarlanıyor. Eurobarometre Ulusal Raporları, üye ve aday ülkelerin sosyal ve siyasi geçmişleri üzerine odaklanıyor. Standard Eurobarometre Raporları ve Ulusal Raporlar yılda iki kez yayımlanıyor. İlk kez bu yıl Türkiye de bu sürece dahil edildi.

Eurobarometre Türkiye Ulusal Raporu, özellikle şu bulguları ortaya çıkardı:

Türkler geleceğe iyimser bakıyor (yüzde 43). Başka hiçbir AB üyesi veya adayı ülke, geleceğe dair Türkiye'den daha yüksek beklentiler taşımıyor.

Türk kamuoyunda AB üyeliğinden anlaşılan şey öncelikle 'ekonomik refah' (yüzde 48). Bunu, 'sosyal güvenlik' (yüzde 34) ve 'AB'nin herhangi bir ülkesinde seyahat, öğrenim ve çalışma özgürlüğü' ( yüzde 30) takip ediyor.

AB üyesi ülkelerdeki kamuoyu gibi, Türkler de en çok işsizlik (yüzde 74) ve ekonomik durum (yüzde 46) hakkında endişe ediyor. Türkler, AB'nin öncelikle işsizliğe (yüzde 66) ve yoksulluk ile sosyal dışlanmaya (yüzde 51) karşı önlemler almasını istiyor.

Öte yandan, Türklerin AB hakkındaki bilgi düzeyi diğer ülkelere oranla en düşük düzeyde bulunuyor. Anketi yanıtlayanların sadece yüzde 25'i AB hakkında bilgi sahibi olduğunu, yüzde 73'ü ise olmadığını düşünüyor.

Türkiye'de televizyon izleyenlerin oranı (yüzde 91), AB'dekinden (yüzde 71) çok daha yüksek. AB hakkında bilgi edinmek için tercih edilen kaynaklar ise üye ülkeler ile benzerlik taşıyor, ancak göreceli ağırlığı farklılık arz ediyor. AB'de televizyon yalnızca yüzde 58 oranında tercih edilirken, bu oran Türkiye'de yüzde 83.

Silahlı Kuvvetler, gerek AB'de (yüzde 69), gerek ise Türkiye'de (yüzde 89) en çok güvenilen kurum. İkinci en güvenilen kurum ise, Türkiye'de yüzde 80, AB'de ise sadece yüzde 34 ile hükümet.

Türkiye AB'ye üyelik müzakerelerine henüz başlamamış olmakla birlikte, Türkler dış politika kararları konusunda, AB'nin ortak dış politikasına güveniyor görünüyor.

Çeşitli alanlardaki ABD ile AB politikalarını karşılaştırırken, Türk kamuoyu AB politikaları hakkında daha olumlu değerlendirme yapıyor. Türkiye'de kamuoyunun çoğunluğu, kendilerine soru yöneltilen alanlardaki Amerikan politikaları konusunda olumsuz değerlendirmede bulunuyor...

Tamami Icin Basliga Tiklayiniz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Reflection Cafe

Site İstatistikleri

Locations of visitors to this page

 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı