2 Ağustos 2010 Pazartesi

Büyük Erdemler Risalesi

André Comte-Sponville
Çeviren Işık Ergüden
Istanbul Bilgi Universitesi Yayinlari


Büyük Erdemler Risalesi Fransız eğitimci ve düşün adamı André Comte-Sponville’in Fransa’da aylardır çok satan kitaplar listesinde yeralmış bir eseri. Ne var ki, bu çok satmayı özellikle ülkemizde son yıllarda yayına sunulan eski deyimle “sathiliği” her satırından belli olan bazı eserlerin sunulduğu “yayıncılık olayları” ile karıştırmamak gerekir.
.
Comte-Sponville, erdemi harekete geçen ya da geçebilen bir güç olarak tanımlarken; erdemin aynı zamanda öğrenilebilir bir şey olduğunu ancak bunun için en başta ne yapmamız ya da ne olmamız gerektiğini anlamaya çalışmak gibi bir çaba içinde bulunmamızın şart olduğunu belirtir. Yazara göre “eğer erdemli eylem bize haz vermiyorsa, bu zaten erdemli olmadığımızdan ötürüdür.” Kitapta, erdemlerin ne olduklarını ya da ne olmaları gerektiğini ve bu erdemlerin yorumlanmasında nasıl bir yöntem izlediğini açıklayan yazar, ele aldığı erdemler üzerinde dururken, ortaya çıkan kitabın asla bir ahlak sistemi önermediğini, kaynağını günlük yaşamdan ve onun kişilere zamana göre biçimlenen koşullarından aldığının üstüne basar.
.
Gençliğinde herşeyin siyaset olduğuna ve siyasetin herşeyi belirlediğine inanmış olan Comte-Sponville, bugün bu görüşün yetersizliğinden kalkıp, ahlak ve siyaset arasındaki ilişkiyi kurarken, Platon ile Lenin’i yanyana koyarak, onları idealist olarak nitelendirir.
.
Prof.Dr. Tülin Bumin’in Türkçe çevirisi için bir sunuş yazdığı André Comte-Sponville’in bu eserinin okurlarımız tarafından da ilgiyle karşılanacağını umuyoruz. 



Eserde yer alan on sekiz erdem:


Nezaket Sadakat Basiret Ilımlılık (İtidal) Yiğitlik (Cesaret) Adalet Cömertlik Merhamet Bağışlama Minnet Alçakgönüllülük Sadelik Hoşgörü Saflık Yumuşak Huyluluk İyi Niyet Mizah Aşk / Sevgi

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Reflection Cafe

Site İstatistikleri

Locations of visitors to this page

 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı